Pers / Press
Persberichten

Afbeeldingen

Banner

Hyperlinks


Arms into Art
  • Najaar 1999 presenteerde de Africaserver de inmiddels befaamde wapen sculpturen gemaakt door de kunstenaars associatie Núcleo de Arte in Maputo. De virtuele tentoonstelling Arms into Art werd een blijvend succes en trok tot nu toe ruim 30.000 unieke bezoekers. De site heeft een Nederlandse, Engelse, Portugese en Deense versie.
    De eerste wapensculpturen werden in diverse workshops gemaakt door een groep van professionele artiesten in Mozambiek. Een selectie werd geplaatst door de Africaserver. De New York Times, der Spiegel, le Monde en andere bladen bespraken de werken.
    Kunstenaar Gonçalo Mabunda was van meet af aan bij het project betrokken en bleef wapensculpturen maken. Mabunda toonde zijn werk in een reeks van landen. Een twintigtal staat nu in Nederland en worden regelmatig tentoongesteld.
    Op verzoek van de kunstenaar worden zijn werken hier verkocht.
    Voor de grotere projecten werkt Mabunda nauw samen met de kunstenaars Humberto Pateguana en Fiel dos Santos Marques Rafael. Op 2 october 2002 boden de kunstenaars een stoel gemaakt van wapens aan de Paus aan in het Vaticaan ter gelegenheid van de herdenking van het vredesakkoord in Mozambiek waarbij het vaticaan een belangrijke bemiddelende rol speelde.


  • Van 1 maart tot 31 mei 2004 presenteert het Legermuseum te Delft drie werken van Gonçalo Mabunda als onderdeel van de tentoonstelling Geweer zonder grenzen.
    Van 21 november 2003 tot en met 31 mei 2004 is in het Legermuseum een tentoonstelling te zien over de AK 47, een automatisch geweer dat ook wordt aangeduid als de kalasjnikov. In de media trekt dit wapen aan ons voorbij in handen van Afrikaanse kindsoldaten, Afghaanse vrijheidsstrijders, andere niet-reguliere troepen en Amerikaanse soldaten. Kalasjnikov, geweer zonder grenzen besteedt, naast aan de technische ontwikkeling, aandacht aan de wereldwijde verspreiding en alomtegenwoordigheid van de kalasjnikov. Een multimediale presentatie geeft een caleidoscopisch beeld van de conflicten waarin de kalasjnikov door de jaren heen is gebruikt en de mens erachter. Zie voor meer informatie www.legermuseum.nl